top of page

השמד בגרנדה

ד"ר ישראל בן-דור, "השמד בגרנדה", פורסם בחלקים בעיתון א-לה גוש במהלך שנת 2017

 

קורותיה של משפחת אלדאודי מעוגנות בפייטן ר' חייא אלדאודי, מחבר הפיוט "קדושה", שנפטר בליאון שבספרד בשנת 1154. הרקע לתולדות המשפחה הוא ההיסטוריה הכללית והיהודית של אותה תקופה, במאות 12-10, שבהן נמצא מרבית העם היהודי תחת שלטון הערבים והאסלאם ונהנה מ"תור הזהב" בספרד. סיפורה של משפחת אלדאודי שזור בתולדות המרכזים הגדולים של העם היהודי באותה תקופה- בבל וספרד.

 

ר' חייא אלדאודי, על פי "ספר הקבלה" של הפילוסוף הנאו-אריסטוטלי ר' אברהם אבן דאוד (מחבר ספר "האמונה הרמה"),  הוא צאצא של אחד משני בניו של חזקיה ראש גלות שברחו מבבל לגרנדה ומצאו מחסה אצל ר' יהוסף הנגיד, בנו של ר' שמואל הנגיד (הלוי אבן אלנגרילא) שירש מאביו את המשרה הרמה של משנה למלך גרנדה. אולם עקב הסתה, תככים וכנראה כשלים באופי, נקטעה הצלחתו של ר' יהוסף הלוי על ידי התפרצות של ההמון שבה נרצחו מאות ואולי אף רבים יותר מן הקהילה היהודית בגרנדה בשנת 1066. אחד משני בניו של חזקיה ראש גולה נרצח והאחר ברח לסרגוסה ואחד מצאצאיו הוא ר' חייא אלדאודי. הייחוס לר' חייא אלדאודי שצויין על ידי ר' אברהם אבן דאוד כאחד מבני בית דוד, נשמר על ידי משפחת אלדאודי שגלתה ככל הנראה עם הגירוש למראקש שבמרוקו. החכםבאשי ר' מכלוף אלדאודי (1909-1825), שיצא חמש פעמים לארצות רחוקות על מנת לאסוף כספים עבור היהודים בצפת, החזיק במסורת זו.

 

בשני כתבי שד"רות מהשנים 1883 ו-1863 צויין במפורש שהוא צאצא של ר' חייא אלדאודי מזרע דוד המלך. משפחת אלדאודי עלתה לארץ ישראל ממראקש שבמרוקו בשנת 1837 והתיישבה בצפת. באוקטובר 2016 יצא המחבר עם אשתו לסיור באנדלוסיה וביקר בין היתר במלאגה, גרנדה, רונדה וקורדובה. 

bottom of page