top of page

אומתם לא ידעה בצאתם לדרך
ד"ר ישע עקרון
עריכה: ד"ר ישראל בן דור

cאומתם לא ידעה_מסתערבים_ישע עקרון_2022.jpg

תופעת ה"מסתערבים", יהודים מארצות ערב והאסלאם, שגויסו ואומנו לחיות בקרב ערבים לצורך איסוף מודיעין והובלת מבצעים, החלה בימי מלחמת העולם השנייה. כאשר סכנת הכיבוש הגרמני ריחפה על ארץ ישראל, גייסו הבריטים ואימנו בשיתוף פעולה עם ה"הגנה" קבוצה נבחרת של לוחמים ללוחמה זעירה נגד הכובשים במסווה של ערבים. לאחר שהוסר האיום הגרמני, וכשהסתיים שיתוף הפעולה עם הבריטים, אימץ הפלמ"ח את המחלקה והקים במסגרתו את "השחר" - מחלקת המסתערבים. במלחמת העצמאות הוחדרו המסתערבים לתוך האוכלוסייה הערבית בארץ ולמדינות ערב. מחלקת המסתערבים הייתה הגרעין שממנו צמחה קהיליית המודיעין הישראלית. בזכות המסתערבים הראשונים נחשבת ההסתערבות כיום לאחד הכלים החשובים במאבק על ביטחונה של מדינת ישראל.

ד"ר ישע עקרון הוא חבר קיבוץ משמר העמק וזוכה פרס יו"ר הכנסת לאיכות חיים על תרומתו להנחלת הערכים לדור הצעיר, לחילות צה"ל ולעם ישראל. במשך עשרות שנים משלב ד"ר עקרון את הנחלת ערכי הפלמ"ח עם לימודים אקדמיים. האתר "מערת הפלמ"ח", שישע ולאל'ה הפעילו במשמר העמק משנת 1989 , הפך אבן שואבת לרבים. בד

בבד עם ההדרכה פסע ישע במסלול האקדמי. עבודת התזה שכתב לתואר שני שימשה בסיס לספרו הראשון: שש מדורות הבהבו (הוצאת מערכת, קיבוץ דליה, 2017). ספר זה, אומתם לא ידעה בצאתם לדרך, מתבסס על עבודת הדוקטורט של ד"ר עקרון שנכתבה באוניברסיטת חיפה, ושעוסקת במחלקת המסתערבים של הפלמ"ח. ישע משלים את לימודי הפוסט דוקטורט בנושא "הזהות הכפולה של ילדי המסתערבים".

bottom of page